bg-handel2bg-handel2

Wsparcie sprzedaży

Kucharz małej gastronomii

Cel kursu

Kurs przeznaczony dla wszystkich osób, które chcą nabyć i udokumentować kwalifikacje niezbędne dla profesjonalnego wykonywania czynności prowadzenia małej gastronomii.

Zdobyty certyfikat będzie cennym dodatkiem przy poszukiwaniu pracy w charakterze kucharza małej gastronomii.

Zakres kursu:

  • Towaroznawstwo
  • Surowce gastronomiczne
  • Maszyny i urządzenia gastronomiczne zasady obsługi
  • Systemy zabezpieczenia jakości potraw
  • Obróbka wstępna
  • Techniki sporządzania półproduktów i potraw
  • Podstawy dietetyki
  • Zasady układania jadłospisów i przeliczania receptur
  • Zasady żywienia
  • Ciasta, desery i napoje technologia i wykonanie
  • Zasady obsługi konsumenta w małej gastronomii i organizacja pracy
  • Zasady porcjowania i dekorowania potraw
  • Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie gastronomicznym oraz pomoc w nagłych wypadkach
  • Przygotowanie produktów i zestawów do egzaminu wewnętrznego
  • Przestrzeganie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
  • Wdrażanie systemu HACCP w gastronomii

Czas szkolenia w zależności od liczebności grupy szkoleniowej i możliwości zlecenia jest każdorazowo dostosowywany. W praktyce wynosi 100 – 180 godzin dydaktycznych.

Zapraszamy do współpracy!

zadzwon i zapytaj