Kucharz małej gastronomii
Cel kursu
Kurs przeznaczony dla wszystkich osób, które chcą nabyć i udokumentować kwalifikacje niezbędne dla profesjonalnego wykonywania czynności prowadzenia małej gastronomii.
Zdobyty certyfikat będzie cennym dodatkiem przy poszukiwaniu pracy w charakterze kucharza małej gastronomii.
Zakres kursu:
- Towaroznawstwo
- Surowce gastronomiczne
- Maszyny i urządzenia gastronomiczne zasady obsługi
- Systemy zabezpieczenia jakości potraw
- Obróbka wstępna
- Techniki sporządzania półproduktów i potraw
- Podstawy dietetyki
- Zasady układania jadłospisów i przeliczania receptur
- Zasady żywienia
- Ciasta, desery i napoje technologia i wykonanie
- Zasady obsługi konsumenta w małej gastronomii i organizacja pracy
- Zasady porcjowania i dekorowania potraw
- Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie gastronomicznym oraz pomoc w nagłych wypadkach
- Przygotowanie produktów i zestawów do egzaminu wewnętrznego
- Przestrzeganie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
- Wdrażanie systemu HACCP w gastronomii
Czas szkolenia w zależności od liczebności grupy szkoleniowej i możliwości zlecenia jest każdorazowo dostosowywany. W praktyce wynosi 100 – 180 godzin dydaktycznych.
Zapraszamy do współpracy!
